Bli säker i din kropp

Sommaren är här, och som varje år blir folket glada över värme och solsken. Många känner sig dock obekväma på sommaren, och tyvärr är det för att de känner sig obekväma i sin kropp. Trots att alla ska få se ut som de vill, att alla människor är vackra, är det många som blir väldigt viktfokuserade på sommaren. Bäst medicinen mot att bli nöjd med sin kropp är att äta rätt, träna och försöka stärka sin självkänsla. Sanningen är att det inte finns några genvägar – och träning och nyttig kost gör att man stärker sig själv, både på insidan och utsidan.

Många har de senaste åren pratat om olika dieter, och vilken som fungerar bäst är olika beroende på vem du är, och vad du gillar. Vi ska dock prata lite om LCHF-dieten idag, just eftersom den har varit på tapeten lite mer än de andra. 2011 var det 23 procent som mer eller mindre följer LCHF, och det har antagligen stigit mer med åren som har gått. På sociala medier så som Instagram, Facebook och Twitter kan man se flertalet LCFH-bilder, och många delar med sig av sina recept. Den största frågan kring LCHF, har varit om det verkligen är bra för kroppen – för det är uppenbart att den fungerar. Men hur det blir i längden, det kan vi inte riktigt säkerställa än.

Vad står då LCHF för?

LCHF står för Lo Carbs High Fat, vilket i princip enkelt innebär att du tar bort kolhydraterna och ersätter dessa med fett. Det låter otroligt märkligt, och är verkligen långt ifrån hur vi Svenskar är vana vad gäller mat. Borta är kostcirkeln, borta är vår vanligaste maträtt: pasta! Men som sagt verkar det fungera, alla dessa människor som tappat vikt kan inte vara ett sammanträffande. Om du är intresserad av att testa LCHF är det här några enkla saker att tänka på:

  • Dra inte ner på alla kolhydrater direkt, börja med att sakta minska. Det gäller att inte chocka kroppen för en långvarig viktnedgång.
  • Alkohol är ingenting som du kan dricka när du äter LCHF, förutom vitt vin, så se till att unna dig vita viner till sommaren om du vill.
  • Ingen viktnedgång är hållbar utan träning, så försök kombinera dina matvanor med detta.
  • Var inte för hård mot dig själv. Vill du unna dig någonting, gör det.