Glasbitar i barnmaten

För ett tag sedan upptäckte en förskräckt pappa glasbitar i sin bebis mat. Han fick produkten säljstoppad direkt. Men turligt nog var det inte glasbitar som det handlade om i slutändan.

Tidigare har vi skrivit om att det rapporterats om tungmetaller i barnmat som det inte alls är speciellt bra att mata sitt barn med.

”Dels så ska man fixa mat till barnet, och är man medveten och har läst de senaste larmen om hur det bland annat finns tungmetaller i dagens barnmat så kanske man inte är så sugen på att ge sina barn denna konstgjorda industriprocessade mat som barnavårdscentralerna försöker övertyga en att mata dem med.” Läs mer.

Den senaste tiden har det dock inte handlat om tungmetaller i barnmat, utan om glasbitar. I Expressen kan man läsa om att en åttamånaders bebis blev serverad en puré av katrinplommon och russin. Då upptäckte dock barnets pappa flera glasbitar i maten. Han själv smakade nämligen på maten innan han gav den till bebisen och det knastrade mellan hans tänder. Pappen bestämde sig direkt efter upptäckten för att ringa Ica och be dem plocka bort produkten ur affärerna. Han lade även ut ett inlägg på Facebook där han varnade föräldrar om just det här märket på barnmat.

Var istället sockerkristaller

När företaget bakom maten fick larmet säljstoppade de produkten helt och skickade den på analys. Glädjande nog fann man i analysen att det faktiskt inte rörde sig om några glasbitar. De glasbitsliknande föremålen man hittat i barnmaten var istället kalciumkristaller, som påminner om sockerkristaller och uppstår helt naturligt. Att 2130622-carrot-and-swede-baby-food-pureedessa uppstår är vanligt och det kan hända med produkter efter en tid. Att det visat sig vara sockerkristaller innebär att barnmaten inte varit en risk för konsumenternas hälsa.