Ta hand om hjärtat

Danska Coop saluför en helt ny produkt i jul: hjärtstartaren. Försäljningen har hittills gått spikrakt uppåt, apparaten har till och med kallats ”årets julklapp”. Men svenska Coop och Ica ställer sig avvaktande.

Så inleder Sydsvenskan en av sina artiklar, och man blir ju faktiskt lite ledsen. Varför Svenskar sätter sig emot detta är oförståeligt, för det är väl självklart att man ska kunna få tag i en hjärtstartare om man känner ett behov. Och faktiskt, det är bra att leva hälsosamt för att undvika, men varför chansa? Vad som helst kan hända. Nu finns det ju möjlighet att hitta hjärtstartare ändå, till exempel på www.defibrillator-hjartstartare.se, men man blir ändå lite fundersam när det kommer en artikel som denna.

Tidningen skriver att det kommer dröja innan det dyker upp som försäljning i svenska livsmedelsbutiker, och de har pratat med affärer så som Ica. Här är en kort summering av det svar de fått:

  • De finns inte till försäljning, men finns om någonting skulle hända
  • Hur det ser ut i framtiden kan de inte uttala sig om

Kort och gott verkar det nästan som de är ointresserad av frågan.

Rätt kost bra för hjärtat

Förhoppningsvis behöver man aldrig använda sig av en hjärtstartare, och det undviker man bäst genom att vara hälsosam och äta rätt. Att äta rätt är främst att äta varierat, helst från hela kostcirkeln. Mycket grönsaker och fibrer är bra, och om man ligger i riskzonen (om man är lite äldre) är det bra om man försöker undvika allt för fet mat då det kan vara jobbigt att hantera för hjärtat. Träning är också viktigt för att hjärtat ska må bra. En kombination av kondition och styrka är det ultimata, och självklart ska man undvika tobak och alkohol för att kroppen ska må bra.

Om man känner en rädsla för hur ens hjärta och kropp mår kan det vara bra att gå till en doktor för att bli undersökt. Mest troligtvis står allting rätt till, men ibland kan man behöva en lugnande hand för att nerverna ska andas lite. Och, om det nu mot förmodan skulle vara någonting tokigt med ditt hjärta eller kropp, så är det ju superbra om det hittas i tid, så att man kan göra någonting åt saken.